Liten varmepumpe

En liten varmepumpe kan være den beste løsningen for dine behov – særlig hvis du ønsker trekkfri kjøling og maksimal komfort.

Størrelse på varmepumper handler først og fremst om hvor mye varme eller kjøling de kan levere, og om pris. De fleste produsenter har tre klasser modeller med tre ulike prisnivåer:

  • Innstegsmodeller/budsjettmodeller med litt færre funksjoner og lavere effekt. Ofte er disse modellene primært beregnet til kjøling, og derfor sjelden er tilpasset nordisk klima. 
  • Bestselger/mellom-modeller.
  • Toppmodeller med maks effekt og en rekke funksjoner.

Ypperlig til kjøling

En liten varmepumpe som Samsung Comfort Wind-Free™egner seg veldig godt til kjøling.

– Skal du bare ha kjøling, kan du velge en modell laget for kjøling. De er noe rimeligere og har mer kompakt innedel, sier Jarle Fjellstad hos Elektroxperten i Kristiansand. Samsungs unike Wind-Free™ patent gir trekkfri komfortkjøling, enten det er på soverom, kontor eller oppholdsrom.

– Stadig flere boligeiere ønsker kjøling. Mange vil ha det på hjemmekontor eller soverom, og særlig nye, tette boliger blir så varme at folk vil ha kjøling, forteller salgsansvarlig Malin Nybakk hos Samsung-importør ABK-Qviller.

Liten varmepumpe i et mildt kystklima

Vil du også bruke en liten varmepumpe (innstegsmodell) til oppvarming, må du tenke på klimaet der du bor.

– I vårt milde klima på Sørlandet går det stort sett veldig greit. Men hvis en liten varmepumpe brukes over tid og det er kaldt, bør utedelen ha varmekabel, poengterer Fjellstad. Varmekabelen brukes til å sikre at vann fra avriming ikke fryser fast i utedelen. Modeller laget for kjøling kommer ofte uten slik varmekabel. Det kan monteres i etterkant, men da øker kostnaden for installasjonen.

– Selv i Kristiansand er det mest aktuelt med nordiske modeller, sier Fjellstad.

Er en liten varmepumpe nok til et lite rom?

Hvis du bare har et lite rom du skal varme opp, kan det være fristende å vurdere en liten varmepumpe.

– Det finnes, men du må vite hva du faktisk kjøper. En liten varmepumpe som passer til 20 kvadratmeter vil ikke være effektiv ved - 20 °C, påpeker Christian Kanvik i Evendo Teknikk på Jessheim. Rutiner for avriming er heller ikke tilpasset nordisk klima, og dette kan gå ut over komforten innendørs. Har du peis eller ovn i tillegg, mener Kanvik det kan fungere med en liten varmepumpe.

– Men velger du en modell som koster to-tre tusen kroner mer, har du et skikkelig produkt som er tilpasset nordisk klima og virker ned til -30 °C, poengterer han.

Lokalt klima er viktig også for veldig godt isolerte hus

Nye boliger er veldig godt isolerte, og trenger ikke mye varme. I et mildt kystklima kan en liten varmepumpe dekke behovet, men de fleste andre steder risikerer du at en liten varmepumpe ikke gir nok varme.

- Dessuten er varmepumper som er utviklet for kjøling mindre effektive når de leverer varme. Det betyr at du sparer mindre strøm enn med større modeller, mens monteringen koster det samme. Så på sikt er det ikke bra å kjøpe en for liten varmepumpe, mener Jon Lillehagen i Viken varmepumper.

Noen utvalgte modeller

Datablad

Bestillingsvare

Samsung Nordic Wind-Free™ 9

Veil. pris 24 000,-

Varmeeffekt
Stillegående
Funksjoner
Datablad

Bestselger

Samsung Smart Home Exclusive 12

Veil. pris 21 000,-

Varmeeffekt
Stillegående
Funksjoner
Datablad

Nyhet!

Samsung Comfort Wind-Free™ 12

Veil. pris 17 000,-

Kjøleeffekt
Stillegående
Funksjoner

Gratis og uforpliktende befaring


Alle forhandlerne våre tilbyr gratis og uforpliktende befaring på varmepumpe. Send oss kontaktopplysningene dine, så blir du kontaktet.

Bestill gratis befaring

I vår personvernerklæring kan du lese hvordan vi behandler dine personopplysninger.